חשיבות החינוך הבית ספרי לתלמידי ישראל – מאת ישראל סבן. החינוך הבית ספרי הוא אחד מאבני היסוד של החברה הישראלית, כאשר מטרתו המרכזית היא לא רק להקנות ידע אלא גם לטפח ערכים ותחושת שייכות לחברה ולמדינה. ישראל סבן, מנהל תיכון גימנסיה דרכא, רואה בחינוך כלי מרכזי לעיצוב הדור הבא ולבניית חברה טובה יותר. עם למעלה מ-27 שנות ניסיון בחינוך, סבן מדגיש כי התפקיד המרכזי של בתי הספר אינו רק הוראה פרונטלית אלא גם מתן כלים להצלחה אישית וחברתית.
המצוינות האישית כמרכיב בחינוך
סבן מאמין כי כל תלמיד הוא עולם ומלואו, ולפיכך יש לטפח את המצוינות האישית של כל אחד ואחת. לדבריו, מצוינות איננה רק בתחום האקדמי אלא כוללת פיתוח ערכים של עזרה לזולת, כבוד הדדי ואחריות. בבית הספר אותו הוא מנהל בקריית מלאכי, גימנסיה דרכא, סבן שואף ליישם את החזון הזה הלכה למעשה באמצעות שילוב פדגוגיה חדשנית לצד חינוך לערכים.
הגישה של סבן נשענת על שנים רבות של עבודה בבתי ספר שונים בדרום הארץ, כולל תיכונים באופקים ובכפר סילבר, בהם פעל להעלות את רמת ההישגים הלימודיים והחברתיים של התלמידים. כמורה למתמטיקה ופיזיקה וכמרצה במכללת חמדת הדרום, הוא הקפיד לשלב בין הוראה מקצועית לבין קשר אישי עם התלמידים. “כל תלמיד זקוק לתשומת לב אישית,” הוא מסביר, “ואני רואה בכך חלק בלתי נפרד מהתפקיד שלנו כאנשי חינוך.”
חינוך לערכים ולאהבת העם והמדינה
אחד הערכים המרכזיים שסבן דוגל בו הוא חינוך לאהבת העם והמדינה. החינוך בישראל, לדבריו, אינו מסתיים בכיתה – הוא מחייב גם חיבור לתרבות הישראלית, לתרומה לקהילה ולתחושת אחריות כלפי המדינה. “אנחנו מחנכים דור שמחר יוביל את המדינה,” מציין סבן, “ולכן חשוב להעניק להם לא רק ידע, אלא גם ערכים של אזרחות טובה, כבוד, ושאיפה למצוינות בכל תחומי החיים.”
בגימנסיה דרכא, סבן שם דגש על מעורבות חברתית ותרומה לקהילה, מתוך אמונה כי בית הספר צריך להיות מרחב שבו התלמידים לומדים גם כיצד לקחת אחריות אישית וחברתית. “אנחנו מעודדים את התלמידים לצאת להתנדב, להיות חלק פעיל בקהילה המקומית ולתרום לחברה,” הוא אומר. גישה זו באה לידי ביטוי במגוון תוכניות חינוכיות שמציע בית הספר, הכוללות שילוב של פעילות חברתית עם לימודים עיוניים.
פדגוגיה חדשנית לצד מסורת חינוכית
בעידן שבו הטכנולוגיה מתפתחת בקצב מהיר, סבן מבין את החשיבות בשילוב חדשנות פדגוגית בתוך מערכת החינוך. עם זאת, הוא מאמין כי החדשנות חייבת להשתלב עם ערכים מסורתיים של חינוך – ערכים שבבסיסם עומדים כבוד לתלמידים, הקשבה והתמקדות בצורכיהם האישיים. “חינוך הוא לא רק טכנולוגיה מתקדמת או הישגים במבחנים,” מדגיש סבן, “אלא בראש ובראשונה יצירת סביבה תומכת שתאפשר לכל תלמיד לפרוח.”
הפדגוגיה החדשנית שמיישם סבן כוללת שימוש בכלים דיגיטליים, הוראה מותאמת אישית והתמקדות במיומנויות רכות כמו פתרון בעיות ועבודת צוות. אך לצד כל אלה, הוא מדגיש כי לא ניתן לוותר על התשתית הערכית שעליה מבוסס החינוך הישראלי. לדבריו, יש להקפיד לטפח תחושת שייכות ואחריות כלפי החברה והמדינה, לצד העמקת הידע והמיומנויות האקדמיות.
לסיכום: חינוך עם נשמה
החינוך הבית ספרי, על פי ישראל סבן, הוא הרבה מעבר למערכת שמטרתה להעביר חומר לימודי. מדובר במשימה עמוקה ורחבה – לעצב את אישיותם של הדור הבא, לטפח מצוינות אישית ולחנך לערכים ולאהבת המדינה. כמנהל בית הספר גימנסיה דרכא, סבן פועל מדי יום כדי להעניק לתלמידיו את כל הכלים הדרושים להם להצלחה לא רק בלימודים אלא גם בחיים.
“אנחנו מגדלים כאן את הדור הבא של החברה הישראלית,” הוא אומר. “כל יום הוא הזדמנות לעצב את עתיד המדינה שלנו באמצעות חינוך איכותי, ערכי ומכיל.”